Leopardul siberian este cea mai rara felina din lume
Leopardul siberian (Panthera pardus orientalis) este de fapt o subspecie a leopardului comun (Panthera pardus sp.), adaptata la viata in padurile inghetate din estul Siberiei.
Acest leopard impresionant este cea mai rara felina din lume. Din nefericire, la ora actuala mai supravietuieste un nucleu estimat la doar 25-40 de exemplare care traiesc in rezervatiile Lazo si Sikhote Alin din regiunea rusa Primorsky Krai.
Recent, echipa de cercetatori a reusit dupa mari eforturi sa tranchilizeze una dintre cele doar 10-15 femele de leopard siberian care mai supravietuiesc. Botezata Aliona de catre cercetatori, femela adulta era intr-o stare fizica buna, cantarea 39 kg si avea o varsta estimata la prima vedere ca fiind de aproximativ 8-10 ani. Specialistii cercetaza la ora actuala mostrele de sange prelevate Alionei, pentru a observa informatia genetica necesara estimarii nivelului de consangvinizare care ameninta acesti leoparzi.
Consangvinizarea stransa apare in cazul animalelor dintr-o specie care numara putine exemplare. Acestea ajung in decurs de doar cateva generatii sa se inrudeasca intre ele. Ceea ce pe viitor duce la posibilitatea ca mamele sa aiba pui cu fii, tatii cu fiicele si fratii cu surorile. Puii nascuti din aceste imperecheri incestuoase au bagajul genetic alterat, deoarece parintii lor sunt rude de sange, ceea ce-i face pe acesti pui sa fie susceptibili de malformatii genetice si boli grave.
Sursa: Live Science