Dragostea si ura vin din acelasi loc
Echipa condusa de profesorul Semir Zeki nu este la prima descoperire de acest gen. Acesti specialisti au reusit in urma cu un an descifrarea tuturor neuronilor activati de sentimentul matern, precum si catalogarea neuronilor implicati in cazurile de dragoste romantica.
Pentru experimentul urmator, asistentul John Romaya a selectat 17 voluntari care prezentau sentimente de ura sustinuta impotriva unor ale persoane, de regula fosti iubiti sau iubite. Voluntarii au completat un chestionar menit sa releve nivelul de ura al acestora, dupa care au prezentat echipei de cercetatori cate o fotografie cu persoana pe care o urau. Dupa aceasta faza preliminara, fiecarui voluntar i se prezenta imaginea respectiva, in timp ce un tomograf MRI scana activitatea cerebrala a acestuia. Echipa de cercetatori a reusit astfel cartografierea zonelor din creier activate de sentimentul de ura. Rezultatele au prezentat o activitate neuronala intensa in exact aceleasi zone activate de sentimentele de dragoste. Cu alte cuvinte, putamenul si cortexul insular sunt excitate de sentimentul de ura si activate pozitiv de dragoste. De asemenea, cortexul insular este foarte activ in cazul sentimentelor de gelozie.
Autoritatile britanice s-au aratat foarte interesate de aceste experimente, intentionand ca pe viitor sa se treaca la investigarea in masa a cetatenilor, pentru a se observa daca acestia urasc un alt grup de persoane, o alta natiune sau o alta rasa.
Sursa: New Scientist.