Stralucirea albastra a bananelor a fost descoperita de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Innsbruck, Austria si de la Universitatea Columbia din New York, prima echipa care a studiat vreodata acest fenomen la banane. Cercetatorii pun fluorescenta pe seama degradarii clorofilei, proces chimic ce se desfasoara pe masura ce banana se coace. In timpul acestui proces, resturile incolore, dar fluorescente ale clorofilei se concentreaza in coaja bananei. Aspectul obisnuit al bananelor coapte este in principal rezultatul carotenoizilor. La lumina normala, acesti pigmenti naturali apar galbeni, dar sub lumina UV sau “lumina neagra” – cum mai este cunoscuta – bananele devin albastre. Bananele mai verzi, necoape, nu au fluorescenta. Intensitatea luminiscentei este corelata cu descompunerea pigmentului verde de clorofila. Pe masura ce coacerea progreseaza, stralucirea albastra descreste. Insa, spre deosebire de alte plante sau fructe care se comporta asemanator, la banana fluorescenta dureaza neobisnuit de mult. Aceasta longevitate s-ar datora unor esteri ai clorofilei, cu rol de stabilizare.
Sursa:Livescience