Yevgeni Shalamberidze, cercetator la Institutul Central Militar, declara ca desi polii geografici isi pastreaza pozitia, polii magnetici au suferit deja o deplasare de 200 de kilometri fiecare. “Planeta elibereaza in spatiu energia excesiva, prin intermediul ruperilor de la nivelul crustei. In momentul in care acestea se inchid, energia negativa se stocheaza in interiorul Pamantului, cea ce poate genera o serie de catastrofe naturale”, sustine Shalamberidze.
“Pamantul isi poate schima brusc inclinatia axei la o perioada de aproximativ 23 000 de ani. Unghiul polilor se poate modifica cu pana la 30 de grade. Inainte de ultima relocare, polul sud se afla mai la est, in vreme ce polul nord era localizat in zona Himalayei. De aceea mamutii sau rinocerii obisnuiau sa locuiasca la latitudini arctice. Arheologii inca mai descopera animale cu hrana nedigerata in stimac, semn ca inghetul s-a produs foarte rapid”, adauga Alexander Fefelov, din cadrul Academiei Ruse de Stiinte Naturale.
Deplasarea polilor poate avea ca rezultat disparitia atmosferei, ceea ce atrage dupa sine racirea planetei. Chiar daca biosfera planetei va fi distrusa, vor exista supravietuitori ai dezastrului, desi intr-un numar extrem de redus. Un alt doctor in stiinte matematice, Vladimir Kuznetsov, are insa o alta parere. Acesta sustine ca in ultimii 4 milioane de ani au avut loc 16 inversari ale polilor si de fiecare data planeta a supravietuit.
Sursa: Pravda