Home » D:News » Traim intr-o perioada a paranoiei generalizate

Traim intr-o perioada a paranoiei generalizate

Traim intr-o perioada a paranoiei generalizate
Publicat: 21.10.2008
Acesta este concluzia rezultata in urma ultimelor discutii din cadrul Congresului Mondial al Psihiatrilor. Sumbra teorie a venit in urma unor studii amanuntite care au vizat oameni din peste 120 de tari, din orice conditie sociala, cultura, nivel de ducatie, varsta si sex.

  Conducatorul studiului, reputatul pshiatru Daniel Freeman a petrecut peste 10 ani efectuand cercetari asupra dezvoltarii si generalizarii fenomenului de paranoia. Conform rezultatelor obtinute o persoana din patru sufera de temeri irationale, amenintari inchipuite si pericole nevazute.
Paranoia este astfel un fenomen mult mai raspandit in societatile umane decat se credea pana in prezent. De fapt, rata raspanditii paranoiei creste continuu alimentata de cresterea inechitatii
sociale, izolarea in cadrul societatii actuale (mai ales in zonele urbane), si presiunea adaugata de o societate din ce in ce mai agresiva si competitiva.
“In aceste vremuri nu avem curajul sa ne lasam copiii sa se joace in afara casei, suntem suspiciosi cu strainii, camerele de supraveghere sunt pe strazi, aeroporturi, gari, institutii, supermarketuri, locuri de munca. Vi se pare ca sunt semnele unei societati normale?
De fapt, traim sub presiunea unei paranoia generalizate, care creste in fiecare zi. Pe  langa aceste aspecte, indicatorii specifici ne anunta ca situatia se va inrautati pe viitor” adauga profesorul Freeman, conducatorul Institutului de Psihiatrie din King’s College, Londra.

Un factor decisiv in aparitia “Erei Suspiciunilor” este dat de cresterea numarului de oameni care aleg sa traiasca in orasele mari. Astfel, legaturile sociale sunt mult mai rare si superficiale in cazul oamenilor din orase decat in sate si mici comunitati rurale. Izolarea sociala este un alt fenomen tipic observat in marile orase. Distributia inechitabila a banilor si bogatiei este un alt factor care alimenteaza paranoia, dupa cum certifica un studiu din Statele Unite. Conform acestuia, in cazul societatilor alacatuite din oameni avuti, se inregistraza un nivel scazut al increderii in oameni, frica de a fi atacat si jefuit, precum si o rata mare a cancerului, bolilor de inima si anevrismelor.
Profesorul Freeman considera ca o parte importanta de vina o poarta mass-media, care  amplifica evenimentele negative, ghidandu-se exclusiv pe principiul “Daca exista sange si violenta, avem garantia audientei”.

Sursa : The Independent

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase