Vom bea apa potabila din mari si oceane
Potrivit lui Kreamer, sute de vase de transport militare si private retrase din circulatie ar putea fi transformate in fabrici mobile de desalinizare. Astfel de ambarcatiuni ar putea servi comunitatilor de coasta, unde apa potabila este insuficienta. Se estimeaza ca o jumatate din populatia lumii traieste pe o raza de aproximativ 160 de kilometri distanta de coastele maritime. Vasele ar putea aproviziona astfel de comunitati, aflate in criza de apa si energie.
Kreamer sustine ca dispozitivele mobile de desalinizare pot evita multe din problemele ecologice care impiedica dezvoltarea lor pe sol. O problema importanta legata de desalinizarea conventionala este ca acumularea apei de mare prin conducte poate periclita viata acvatica si dauna habitatelor sensibile.
Amplasarea corabiilor departe de tarm previne degradarea vietii marine de coasta, noteaza geofizicianul si, mai adauga el: “o corabie mobila poate fi mutata in diferite locuri, pentru a diminua impactul asupra mediului si poate elibera sarea la adancimi mari in apa, unde este mai putin daunatoare vietii.”
Kreamer nu este insa primul care se gandeste la o astfel de abordare. Water Standard, o companie a Houston, este decisa sa transforme ideea in realitate. Compania a achizitionat in acest an un vas pe care urmeaza sa-l transforme intr-o unitate de desalinizare, care ar trebui sa fie functionala si chiar utilizata pana la finele lui 2009.
Desalinizarea in larg a apei de mare va avea atat beneficii ecologice, prezervand viata marina, cat si de natura economica, presupunand cheltuieli si preturi inferioare celor impuse de procesele tehnologice conventionale.
Sursa:MSNBC