Piratii, autorii morali ai crizei financiare
Doctorul Peter Hayes este lector de stiinte politice la Universitatea din Sunderland. In cea mai recenta lucrare a sa, “Pirati, Corsari si teoriile contractuale ale lui Hobbes si Locke”, doctorul Hayes sustine ca originile democratiei moderne nu sunt in SUA sau in Marea Britanie, ci in “breslele” create pe navele de corsari in perioada de aur a pirateriei.
Doctorul Hayes spune ca piratii isi alegeau capitanul prin vot majoritar, iar prada se distribuia aproximativ in parti egale echipajului unei nave. Se naste astfel ideea ca o corabie a piratilor este echivalentul unei corporatii moderne.
“In secolele 17 si 18, corsarii erau sustinuti de catre finantatori, cam la fel ca multi-nationalele de astazi. Felul in care ei operau in perioada de aur a pirateriei era destul de simplu. Se forma unu grup de indivizi care se puneau de acord sa navigheze cele sapte mari in incercarea de a obtine aur indiferent de mijloace. Era un joc de noroc practicat global, cu posibile recompense uriase. Aceste voiaje pradatoare sunt radacinile capitalismului speculator de astazi, manifestat prin rapacitatea corporatiilor multi-nationale moderne care cauta sa apuce tot ce pot prinde. Acesta este tipul de practici care au condus la actuala Criza de Incredere.”
Doctorul Hayes spune ca piratii aveau o structura democratica si relativ egalitarista, dar o faceau violand drepturile altor oameni. “Ideea unui contract social este sa protejeze drepturile omului. Dar daca se creeaza un contract social care presupune respectarea drepturilor membrilor, ignorand drepturile tuturor celorlalti? Acest lucru se intampla astazi si se intampla atunci. Pirateria a fost mereu incurajata de guverne care considerau perfect acceptabila capturarea unor nave straine, atat timp cat conducerea statului obtinea un procent din prada”.
Sursa : Science Daily