New Orleans a fost inundat cu ajutorul termitelor
Cercetatorul Gregg Henderson din cadrul Louisiana State University a descoperit termite tatiwaneze din specia Coptotermes formosanus, in incinta subterana a digurilor anti-inundatie care inconjurau orasul New Orleans inca din luna august a anului 2000, adica cu 5 ani inainte de producerea inundatiilor dezastruoase care au maturat acest oras situat sub nivelul marii. Entomologul a constatat cu stupoare ca autoritatile au construit aceste diguri din reziduuri ramase din procesarea trestiei de zahar. Cunoscute sub denumirea de Bagasse, aceste resturi biologice contin inca o mare cantitate de zaharuri, fapt ce a dus la aparitia si dezvoltarea coloniilor de termite taiwaneze in interiorul acestor diguri de protectie contra inundatiilor.
Dupa retragerea apelor din anul 2005, profesorulHenderson impreuna cu colegul sau, Alan Morgan, au inspectat 100 de locatii in cautarea termitelor, incluzant aici trei zone unde digurile au cedat. Circa 70 % din zonele investigate au aratat ca digurile respective au cedat datorita activitatii termitelor care au erodat si distrus bazele acestora
Cele mai afectate au fost cele care trebuiau sa protejeze sectorul London Avenue Canal.
Termitele taiwaneze sunt originare din China si au ajuns accidental pe teritoriul Statelor Unite in urma inporturilor de produse alimentare aduse din aceasta tara. Pe langa distrugerea digurilor folosite ca sursa de hrana si adapost, termitele sapa o serie de tuneluri de comunicare intre colonii, ceea ce duce, de asemenea, la infiltrarea cu apa a digurilor.
Concluziile studiului profesorului Henderson au ajuns deja pe birourile Ministerului Apararii american.
Sursa : Science Daily