Zece lideri conservatoristi chestionati la Congresul Mondial de Conservare au raspuns in unanimitate ca telul nu va putea fi atins. Toti indicatorii arata ca progresul global se indreapta intr-o directie gresita, in vreme ce multe guverne nici macar nu au inclus prerogativele “misiunii” in legislatia nationala.
Ahmed Djoglaf, secretar executiv al Conventiei Natiunilor Unite in Probleme de Diversitate Biologica, a declarat ca tinta din 2010 putea fi atinsa daca guvernele ar fi actionat de urgenta, dar a conchis ca “toti indicatorii ne spun ca acum este putin probabil ca acest lucru sa se mai intample”.
Publicata saptamana trecuta, Lista Rosie a Speciilor Amenintate cu Dispariatia arata ca intre un sfert si o treime din mamifere sunt in pericol de extinctie. In plus, se pare ca degradarea padurilor din lumea intreaga este mai paguboasa pentru economia mondiala decat curenta criza bancara. Adoptarea unei pozitii de stavilire a degradarii biodiversitatii a fost discutata inca din 1992, in cadrul unui summit tinut la Rio, dar numai 10 ani mai tarziu s-a trecut la fapte si s-a decis ca pana in 2010 sa se realizeze o reducere semnificativa a ratei curente de pierdere biologica la nivel global, regional si national.
Georgina Mace, director al Centrului pentru Populare Biologica de la Imperial College din Londra, a spus ca la nivel mondial nu a existat absolut nicio sansa de aplicare a acestei initiative. “Nu mai exista niciun dubiu referitor la existenta celei de-a sasea mari extinctii din istoria planetei. Deja se intampla, iar singura intrebare care ramane este ce proportii va lua ea”, a adaugat cercetatoarea.
Sursa: BBC