Cercetatorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, unde a fost descoperita amprenta ADN in 1984, spun ca au reusit sa demonstreze ca barbatii cu acelasi nume de familie au sanse mari sa fie inruditi genetic. Descoperirea i-ar putea ajuta pe genealogi in cercetarile lor, dar si pe detectivi in investigarea infractiunilor, folosind urme de ADN din sange, par, saliva sau sperma.
Tehnica se bazeaza pe analiza ADN la nivelul cromozomului Y, care determina sexul masculin si care, asemenea numelui de familie, se transmite de la tata la fiu. In mod nesurprinzator, probabilitatea unei bune potriviri genetice depinde de raritatea numelui, cele mai neobisnuite nume nascand si cele mai puternice legaturi intre posesorii lor.
Un studiu efectuat pe 2.500 de subiecti barbati a aratat ca, in medie, exista o sansa de 24% ca doi barbati cu acelasi nume de familie sa aiba un stramos comun. Procentul creste pana la 50 la suta, atunci cand numele este unul rar.
“Faptul ca exista o legatura atat de puternica intre numele de familie si cromozomul Y are aplicare in stiintele juridice. Data fiind consistenta bazelor de date cu nume si profiluri ADN, prezicerea numelui de familie numai dupa amprenta genetica este o practica verosimila”, a precizat Turi King, coordonator al studiului.