Celebrele picturi rupestre de la pesterile Altamira, La Pasiega, Tito Bustillo si Lascaux vor fi redatate de catre expertii Universitatii din Bristol, cei care vor folosi in premiera o tehnologie de datare bazata pe radioactivitatea descompunerii uraniului. In acest scop, o echipa a Departamentului de Arheologie si Antropologie din Universitatea Bristol s-a intors de curand cu mostre obtinute in urma unei expeditii desfasurate in provinciile spaniole Cantabria si Asturia. Mostrele respective au fost recoltate din aproximativ 20 de picturi rupestre.
“Aceste picturi superbe care impodobesc pesterile din Pirinei sunt cea mai detaliata fereastra spre viata oamenilor care au trait in aceste locuri in urma cu circa 15 000 ani. Datarea lor in scopul aflarii varstei acestor picturi a reprezentat o problema dificila pentru toti cercetatorii care le-au studiat in prealabil”, afirma Alistar Pike.
Metoda traditionala de datare, bazata pe carbon 14, este periculoasa pentru pigmentii stravechi, deoarece mostrele sunt astfel expuse contaminarii.
Expertii britanici folosesc o noua metoda care analizeaza varsta stratului fin de calcit care s-a format pe suprafata picturilor.
Pe langa imaginile care reprezinta zimbri, bouri, cai salbatici, lei, ursi, reni si alte animale specifice Cuaternarului european, expertii spera sa descifreze sensul si semnificatia a peste o suta de simboluri abstracte, alaturi de o serie de puncte gravate pe pereti sau in zone izolate ale pesterii. Misterioasele puncte par a fi primul sistem de inregistrare a trecerii timpului de catre primii oameni. Cercetatorii sunt de parere ca fiecare punct inscriptionat ar putea semnifica trecerea unei zi.
Sursa : Daily Mail