Nicolas Peter, cercetator al Institutului Spatial European, a anuntat in cadrul unei conferinte tinute la Viena, ca epoca lansarii misiunilor spatiale in virtutea prestigiului national este una apusa. Odata cu incheierea Razboiului Rece s-au ivit noi oportunitati de cooperare intre natiuni. El a prezis ca viitorul explorarii spatiale anunta o iminenta solidarizare de eforturi ale tarilor, in spiritul descoperirilor si al evolutiei.
Intrunirea din Viena, numita “Oameni in Cosmos – Odisee Interdisciplinare”, este considerata “ primul dialog comprehensiv trans-disciplinar asupra oamenilor in spatiul cosmic”. Ea a adus fata in fata oameni de stiinta, istorici, avocati, analisti politici, filosofi, sociologi, psihologi, antropologi, scriitori si reprezentanti ai altor ramuri. Conferinta a fost organizata de catre Fundatia Stiintifica Europeana, impreuna cu Agentia Spatiala Europena si cu Institutul Spatial European din Viena.
Nicolas Peter spune ca pana acum au existat doua faze ale explorarii spatiale, de cand primul satelit Sputnik a fost lansat, cu 50 de ani in urma. Prima faza, care a tinut pana in 1990, a fost patronata de rivalitatea Razboiului Rece dintre Statele Unite si fosta URSS, devenind o competitie a celor doua puteri. A doua faza, care s-a mentinut pana in prezent, a constat in trecerea succesiva a efortului spatial in registrul stiintific, implicand mai multe tari dezvoltatoare de programe spatiale in cursa de cucerire a Cosmosului.
Numarul agentiilor spatiale din intreaga lume s-a ridicat moderat din 1990 atingand, in prezent, suma de 36 de institutii. Intelegerile bilaterale si multilateriale dintre agentii sunt, de asemenea, in crestere. Aparitia Statiei Spatiale Internationale a facut posibila apartenenta pe termen lung a multor tari la programele de cercetare spatiala.
Ceea ce Peter numeste “Explorarea Spatiala 3.0”, este pe cale sa inceapa.
Cercetatorul crede ca pe masura ce oamenii vor juca un rol tot mai important in explorarea spatiului, aceasta nu se va mai intampla in contextul competitiei dintre state, ci sub stindardul cooperarii mai multor parti. “Va implica industrie, universitati si alte organizatii nonguvernamentale. Aventura va fi condusa in principal de cunoastere, inplicand nu doar cercetarile stiintifice, dar si arta si ramurile umaniste. Evoluam catre o situatie de piata deschisa, pe scena careia o multime de noi actori se vor putea alatura in noua cursa spatiala.”.
Sursa:European Science Foundation