Secretul stralucirii stelelor este dat de materia neagra
Cu toate ca ea constituie aproape 90 % din intreaga masa a galaxiei Calea Lactee, se crede ca materia neagra este mult prea difuza incat sa poata avea efecte semnificative asupra tuturor stelelor din galaxie. Dar in apropierea colosalei gauri negre situate in centrul galaxiei, materia neagra poate fi atat de densa incat stelele din jur o pot capta.
Pentru a investiga efectele materiei negre asupra stelelor, astronomul Pat Scott a imaginat un model care sugereaza evolutia stelelor pe masura ce gravitatia acestora acumuleaza din ce in ce mai putine particule. Echipa de astronomi a mai descoperit ca unele stele orbiteaza la mai putin de 0,3 ani lumina de centrul Caii Lactee si in consecinta pot capta mai multa materie neagra decat stelele situate la marginea galaxiei. Pentru a capta aceasta materie, orbita unei stele trebuie sa aiba mai degraba un parcurs elongat decat unul circular. Odata captate, particulele de materie neagra vor intra in coliziune cu gazele din compozitia stelei si astfel se vor stabili in centrul astrului respectiv. Aici, particulele de materie neagra se vor lovi una de alta determinand o explozie energetica ce va alimenta steaua.
Inainte de acesta descoperire, astronomii credeau ca materia neagra poate duce la cresterea puterii de stralucire doar in cazul piticelor albe, stele care nu mai prezinta fuziuni nucleare.
Sursa : New Scientist