Gravarea de pe vas cuprinde cuvintele: “DIA CHRSTOU GOISTAIS” si a fost interpretata de echipa ca insemnand ori “de Cristos, magicianul”, ori “Magicianul, de Cristos”. Daca termenul “Cristos” se refera la personajul biblic, asa cum se presupune, atunci descoperirea ar putea reprezenta dovada ca paganismul si crestinismul, s-au impletit, la un moment dat, in lumea antica.
“Sunt sanse mari sa fie o referire la Iisus Cristos, pentru ca el a reprezentat, candva, primul exponent al magiei albe”, a declarat Goddio, co-fondator al Centrului de Arheologie Maritima, din cadrul Oxford.
Atat Goddio cand si egiptologul David Fabre, membrul al Institutului European de Arheologie Marina, cred ca un “mag” ar fi putut folosi vasul in ritualuri de prezicere a viitorului. Evanghelia dupa Matei face referiri la astfel de initiati sau la magi, care se pare ca erau destul de raspanditi in lumea antica.
Potrivit lui Fabre, vasul este asemanator cu un obiect care apare in vechi reprezentari egiptene ale unor ritualuri antice de ghicit. “Ritualul era cunoscut in Mesopotamia probabil inca din mileniul 3 i.Hr.”, adauga Fabre. “Ghicitorii preziceau viitorul, interpretamd formele pe care le lua uleiul varsat intr-un vas cu apa”. Este posibil ca magul care a avut vasul gravat in posesie sa isi fi oficializat puterile supranaturale, invocand numele lui Cristos, teoretizeaza cercetatorii.
Necontestand interpretarea referitoare la Iisus Cristos, unii cercetatori au oferit si alte posibile interpretari ale gravurii. Bert Smith, profesor de arheologie si arta clasica la Universitatea Oxford, sugereaza ca insemnarile pot reprezenta o dedicatie, aplicata unui cadou, oferit de un anume “Chrestos” apartinand unei formatiuni religioase a acelor vremuri, numita Ogoista.
Sursa: Discovery