Noi opinii privind evolutia si extinctia dinozaurilor

01 10. 2008, 13:01

Conform oamenilor de stiinta britanici, dinozaurii nu au stapanit planeta imediat dupa aparitia lor, ci a fost nevoie de un proces extrem de lent si de indelungat pentru ca acestia sa domine Terra. In fapt, dinozaurii au supravietuit in fata a doua extinctii in masa care au dus la disparitia competitorilor lor.

„Atunci cand ne uitam la statura impresionanta a unui T Rex, ne gandim ca aceste animale au fost speciale inca de la inceput. Noile studii arata insa ca evolutia lui T Rex, pana la forma care l-a consacrat, reprezinta un proces care dureaza peste 30 de milioane de ani. Ganditi-va numai la faptul ca Homo sapiens nu are mai mult de 200.000 de ani”, declara Steve Brusatte, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Dinozaurii au aparut pe Terra in urma cu aproximativ 230 de milioane de ani si au supravietuit unei prima extinctii in masa care a afectat pamantul in Triasic (acum 228 milioane de ani). Circa 35% dintre specii au disparut in acel moment, permitand dinozaurilor ierbivori sa se dezvolte in voie. Dominatia marilor dinozauri carnivori nu a inceput decat 30 de milioane de ani mai tarziu, in Triasic-Jurasic, moment in care jumatate din speciile cunoscute in acel moment dispareau, la randul lor.

Sursa: ScienceDaily