Home » D:News » “Firimituri” cosmice, in urma unei coliziuni planetare

“Firimituri” cosmice, in urma unei coliziuni planetare

“Firimituri” cosmice, in urma unei coliziuni planetare
Publicat: 26.09.2008
Undeva in spatiul cosmic, in aproperea unei stele indepartate, doua planete asemanatoare Terrei au intrat in coliziune si s-au dezintegrat, pretind astronomii. Scenariul usor speculativ se bazeaza pe descoperirea unor resturi planetare: un inel dens de ramasite, identificat in jurul unei stele inconjurate de o cantitate de “praf cosmic” de un million de ori mai mare decat cea care graviteaza in jurul Soarelui.

“Este ca si cum Terra si Venus s-ar fi ciocnit”, a spus cercetatorul Benjamin Zuckerman, profesor de fizica si astronomie in cadrul UCLA. “Astronomii n-au mai vazut niciodata asa ceva. Contrar asteptarilor, se pare ca exista posibilitatea unor coliziuni catastrofale majore chiar si in cadrul unui sistem planetar matur”.
Cercetatorii au folosit tehnologia cu raze X si alte metode moderne in observarea stelei numite BD+20 307. Au presupus initial ca este vorba despre o stea tanara, de numai cateva sute de milioane de ani si s-a crezut ca materia din jurul ei reprezinta doar ramasite rezultate in urma formarii planetelor din apropiere.

Un ultim studiu a demonstrat insa ca steaua este, de fapt, o pereche binara si are miliarde de ani vechime. Praful se afla cam la aceeasi distanta de perechea stelara pe cat se afla Pamantul de Soare. Date fiind ultimele teorii despre formarea planetara, resturile ar fi trebuit sa fie absorbite de planete pana acum, sau respinse de radiatia solara.  Pur si simplu, nu ar trebui sa fie acolo, daca ele ar reprezenta reziduuri ramase in urma formarii planetelor.
O coliziune colosala trebuie sa fi creat tot acel praf candva in ultimele cateva sute de mii de ani, sau poate chiar mai recent, isi dau cu presupusul astronomii. Tot ei spun ca se nasc astfel doua intrebari care ar trebui sa ne dea tuturor de gandit:  Cum este posibila destabilizarea orbitelor planetare intr-un sistem solar atat de vechi si de matur, si, s-ar putea intampla o coliziune asemanatoare si in sistemul nostru solar?

Sursa: FOX News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase