Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au folosit un telescop Gemini North pentru a capta imagini ale stelei 1RXS J160929.1- 210524, si ale unui obiect din apropierea ei, aflate la 500 de ani-lumina de Pamant. In incercarea de a confirma natura acestuia, astronomii au reusit sa obtina spectrul obiectului aflat in apropierea stelei, care are o masa de 8 ori mai mare decat cea a planetei Jupiter si se afla de 330 ori mai departe de steaua sa decat Pamantul de Soare. Steaua are masa asemanatoare cu cea a Soarelui, insa este mult mai tanara.
“Este pentru prima data cand identificam un obiect cu masa unei planete care pare ca orbiteaza o stea asemanatoare Soarelui. Dovada ca obiectul interactioneaza din punct de vedere gravitational cu steaua, ar reprezenta un mare pas inainte pentru noi toti.”, a declarat David Lafreniere, unul dintre astronomii implicati in acest studiu.
Pana in prezent, obiectele care pareau sa aiba masa planetara au fost observate in afara sistemului nostru solar, fie singure in spatiu, fie orbitand pitici maro, insa prezenta unei posibile planete care orbiteaza o stea este o premiera.
Sursa: Science Daily