Primele balene inotau cu ajutorul picioarelor

16 09. 2008, 12:00
1-untitled-1

Stramosii balenelor moderne erau animale patrupede care se deplasau pe uscat asemenea oricarui alt mamifer. Cu timpul, acestea s-au adaptat la viata acvatica pierzandu-si membrele superioare in favoarea inotatoarelor. Chiar si in prezent, balenele prezinta urme rudimentare ale pelvisului, ca dovada a vietii terestre pe care o duceau stramosii acestora.

Unul dintre cele mai mari mistere legate de evolutia balenelor a fost aparitia puternicei cozi pe care acestea o prezinta. Descoperirea ramasitelor unei balene primitive, Gorgiacetus, balena care a trait pana acum 40 de milioane de ani, demonstreaza faptul ca aceste animale, a caror lungime nu depasea 4 metri, nu prezentau cozi, ci membre posterioare puternice cu ajutorul carora se deplasau in mediul acvatic. Primele balene cunoscute care aveau coada au fost speciile inrudite cu Gorciacetus, specii care dateaza de acum 38 de milioane de ani.

„Aparitia cozilor este un pas esential in tranzitia de la viata pe uscat la cea marina. Studiind fosilele de Gorciacetus putem confirma astazi ca asemena balene primitive isi foloseau umerii si membrele pentru a inota, iar miscarea ondulatorie a acestora era identica cu cea a cozilor de balena din ziua de azi”, sustine Mark Uhen, paleontolog in cadrul muzeului american.

Sursa:LiveScience