Excavatiile de la Pella au scos la iveala nu mai putin de 43 de morminte datand din anii 650-279 inainte de Hristos. Printre cele mai importante descoperiri, se afla mormintele a 20 de razboinici macedoneni datand din perioada arhaica de acum 2 600 ani.
O parte a acestor luptatori stravechi au fost ingropati alaturi de armele lor, purtand inca coifuri din bronz si sabii, sulite si pumnale din fier. In dreptul ochilor, gurii si pieptului purtau podoabe realizate din aur pur, ornate cu gravuri ce reprezinta lei, pantere si ursi, animale care simbolizau puterea regala in acea perioada istorica.
“Descoperirea are o importanta colosala deoarece aduce lumina asupra unei perioade putin cunoscuta, aceea de dinainte de constituirea primelor regate macedonene”, declara Pavlos Chrysostomou, conducatorul proiectului arheologic care timp de opt ani de zile a realizat sapaturi in nordul Greciei.
Profesorul Pavlos este de parere ca descoperirea mormintelor intareste teoria conform careia, societatea antica macedoneana era organizata in maniera militarista inca de la inceputurile sale.
Sursa : Reuters