S-a descoperit primul genom complet de Neanderthalian
Secventa respectiva a fost recoltata dintr-un fragment de os vechi de 38 000 de ani. ADN- ul mitocondrial a adus o serie de informatii noi cu privire la oamenii de Neanderthal, considerati de multi oameni de stiinta drept cele mai apropiate rude ale omului modern.
Conform noilor date, oameni de stiinta sunt siguri ca Omul de Neanderthal traia in populatii mici, izolate unele de celelalte, si nu intra in contact cu vecinii lor reprezentati de specia moderna a omului de Cro-Magnon.
Analizele efectuate asupra fosilei neanderthaliene descoperita in pestera Vindija din Croatia, par a indica ca specia omului de Neanderthal a aparut cu mai bine de 660 000 de ani in urma. Opinia comuna printre antropologi este ca oamenii de Neanderthal au disparut in urma cu circa 30 000 de ani din cauze inca nedescoperite.
Cercetatorii au incercat de 35 de ori sa izoleze materialul genetic prezervat in fosila pana in momentul in care au reusit sa reconstituie o secventa genetica considerata foarte riguroasa de catre Edwin Rubin, director al Joint Genome Institute din California.
Echipa a mai descoperit ca o proteina din cele 13 codate in ADN-ul mitocondrial al neanderthalienilor, prezinta un numar semnificativ de amino-acizi diferiti de ai oamenilor moderni. Fapt care duce la ideea ca despartirea noastra de oamenii de Neanderhal s-a petrecut mai devreme decat se credea pana in prezent.
Sursa : Nature