Acest studiu de amploare a fost efectuat in urma cerintelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii care dorea astfel sa obtina un rezultat palpabil care sa certifice folosirea betisoarelor parfumate precum si impactul acestora asupra sanatatii unor mari populatii de oameni.
Conform rezultatelor studiului, in fumul emis de betisoarele parfumate in timpul arderii acestora, au fost identificate o serie de substante periculoase cu inalt risc cancerigen precum hidrocarburi poliaromatice, carbonili si benzenuri. Medicii care au luat parte la acest experiment sunt de parere ca aceste substante prezinta nu doar potential cancerigen , ci pot cauza in mod sigur unele mutatii in ADN-ul uman.
“Betisoarele parfumate sunt vandute pretutindeni in lume fara a se avertiza populatia despre riscurile expunerii si mai ales inhalarii fumului produs. Potentialul cancerigen al acestui fum de betisoare parfumate este la fel de ridicat ca in cazul tigarilor obisnuite, care beneficiaza totusi de avertismente privitoare la acest mare risc”, afirma Jeppe Friborg, conducator al echipei care a efectuat acest studiu si doctor in cadrul Statens Serum Institute din Copenhaga.
Echipa a investigat peste 60 000 de etnici chinezi din Singapore, cu varsta cuprinsa intre 44-78 ani.
Sursa : The Guardian