Intr-o zona considerata neatinsa de om, din regiunea braziliana Xingu, arheologii au fost suprinsi sa descopere urmele unei intense activitati umane datand din secolul al XV-lea, inaintea sosiriii primilor europeni pe continentul sud-american. Cercetatorii au scos la iveala vestigii ale mai multor asezari, conectate printr-un complicat sistem de drumuri. Exista chiar si dovezi ale unei agriculturi intense si chiar ale unor ferme de pescuit.
Chiar daca urmele erau aproape invizibile, descoperirea acestora se datoreaza membrilor tribului Kuikuro, populatie despre care se crede ca ar fi descendenta directa a celor care au construit orasele stravechi. Vestigiile arheologice se intind pe o suprafata de peste 60 de hectare, desi dimensiunile fostelor asezari par a fi, la prima vedere, mult mai mari.
Asemenea cetatilor antice grecesti si a fortaretelor europene medievale, orasele stravechi din Amazonia erau inconjurate de ziduri puternice, ale caror forme sunt vizibile si astazi. Gradul superior de dezvoltare pe care il atinsese aceasta civilizatie inca necunoscuta este evidentiat si de reteaua de drumuri, presarata cu piete imense si locatii in care se presupune ca aveau loc adunarile multimii.
Desi constructorii acestor asezari impunatoare raman un mister pentru cercetatori, se crede ca acestia au disparut in urma contactului cu primii colonisti europeni si cu bolile aduse de pe continentul european.
Sursa:BBC