Echipa de cercetatori a Institutului National de Stiinte si Tehnologii Avansate din Tokyo sugereaza ca banalii dinti de lapte care cad in mod natural tuturor copiilor aflati la pre-pubertate, ar putea fi o alternativa pentru celulele stem extrase de obicei din embrioni umani. Cercetarile asupra celulelor stem au luat un nou avant din momentul in care s-a stabilit ca acestea pot da raspusul potrivit unor serii de afectiuni cu potential fatal.
Recoltarea lor din cadrul embrionilor a dus la o serie de controverse acerbe in randul oamenilor de stiinta, o buna parte dintre acestia sustinand ca astfel se incalca pricipiile de baza ale bioeticii. Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in forme diferite de celule, in timp ce expertii sunt de parere ca tratamentul bazat pe celule stem poate duce la eradicarea cazurilor grave de cancer si diabet.
Echipa savantilor japonezi afirma ca au identificat o forma de celula stem in cadrul dintilor de lapte. Conform analizelor ulterioare acest tip de celula stem are capacitatea de a se transforma cu succes in orice alt gen de celula din cadrul corpului uman.
Seful echipei nipone, profesorul Hajime Ogushi declara ca descoperirea este semnificativa din doua directii capitale:”In primul rand se pot evita controversele bioetice, dintii de lapte find formatiuni care sunt inlocuite de organism in mod natural. Al doilea aspect este reprezentat de faptul ca pot fi folositi dinti care au cazut in urma cu 3-4 ani de zile, daca au fost recoltati pe loc si pastrati in frigidere medicale la temperaturi constante.”
Sursa : BBC News