Dincolo de diferentele socio-economice, barbatii peste 60 de ani din 140 de tari care practica poligamia au o durata de viata cu 12% mai mare decat cea a barbatilor din alte 49 de tari, in majoritate monogame.
Studiul nu pledeaza pentru poligamie, ci urmareste mai degraba rezolvarea unui puzzle al biologiei umane: de ce barbatii traiesc asa de mult?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatorii au comparat conditiile de viata ale barbatilor poligami cu cele ale barbatilor monogami.
In cadrul acestui studiu, cercetatorii au folosit datele furnizate de World Health Organization, luand in considerare si factorul socio-economic, foarte important in ceea ce priveste stabilirea nivelului de trai.
Concluzia a fost ca longevitatea masculina se afla intr-o stransa corelatie cu cea feminina. Daca supravietuirea femeii este explicatia longevitatii barbatului, atunci atat barbatii monogami cat si cei poligami ar avea cam aceiasi durata de viata. Insa, se pare ca cei poligami, avand mai multe sotii, au si mai multi copii. Acestia pot deveni parinti chiar si la varste care pentru majoritatea barbatilor monogami sunt destul de inaintate.
Spre deosebire de femei, barbatii sunt fertili si la varsta a treia, iar posibilitatea de a procrea in continuare face ca acestia sa isi metina forma fizica mai bine decat cei monogami, deoarece sunt in continuare responsabili de hranirea si intretinerea familiei.
Sursa: New Scientist