Cercetatorii, mai aproape de centrul Pamantului
Cercetatorii au definit masa centrului Pamantului in doua feluri: fie ca un singur obiect, fie ca un sistem, incluzand in ecuatie si straturile de gheata, oceanele sau amosfera.
Misiunea le-a fost intotdeauna ingreunata de faptul ca Pamantul isi schimba constant forma, din cauza fortelor tectonice si climatice.
In schimb, daca acesta ar fi compet solid si perfect rotund, gasirea centrului masei ar fi un calcul destul de simplu. Mai mult decat atat, masa pamantului nu este constanta, deorece ghetarii se topesc, placile tectonice se misca, vulcanii erup, iar cantitati masive de lava ajung la suprafata.
Cercetatorii au dezvoltat o noua tehnica de gasire a centrului masei Pamantului, privind-o ca pe un singur obiect. Centrul masei reprezinta o masuratoare relativa si este aproximat la a fi 0.101 centimetri pe an.
Donald Argus, reprezentant al laboratorului NASA, este de parere ca masa centrului Pamantuli vazut ca un singur obiect ofera o acurate mai mare, deoarece nu se schimba de la an la an, in vreme ce calcularea ca un sistem intreg a marcat o diferenta de 0.177 centimetri din 2000 pana in 2005.
Noile calcule au fost facute cu ajutorul unor instrumente avansate,incluzand aici GPS-ul, telescoape radio, o retea de sateliti denumita Laser Geodynamics Satellites (LAGEOS), si instrumente de urmarire a satelitilor.
Sursa: Live Science