Home » D:News » S-a descoperit celuloza vie, veche de 250 milioane ani

S-a descoperit celuloza vie, veche de 250 milioane ani

S-a descoperit celuloza vie, veche de 250 milioane ani
Publicat: 06.08.2008
Oamenii de stiinta au cercetat toate urmele lasate de formele de viata de pe Terra pentru a intelege o parte din istoria vietii pe acesta planeta. Recent, o echipa de cercetatori au descoperit in premiera absoluta urme de viata in cristalele de sare din desertul New Mexico.

Jack Griffin, profesor la University of North Carolina si coordonator al cercetarilor, declara ca lumea oamenilor de stiinta este pusa in fata unei descoperiri epocale:
“Aceste forme de viata care s-au adaptat la astfel de conditii total improprii vietii, sunt o dovada inestimabila cu privire la intelegerea deplina a procesului evolutiv care s-a derulat de-a lungul timpului pe Terra. Este pentru prima data cand descoperim organisme adaptate sa traiasca in interiorul cristalelor de sare.”

Halitul mai este cunoscut sub denumirea de roca de sare si se gaseste des pe Terra sub forma de cristale, care se formeaza cand lichidul se evapora. Totusi, in timpul acestui proces unele cristale de sare pastreaza in mod natural mici cantitati de apa. Capsulele cu apa din interiorul halitelor pot ramane neafectate pentru perioade foarte lungi de timp.
Cristalul din New Mexico care a facut obiectul studiului respectiv, avea in interiorul sau picaturi de apa vechi de 250 milioane ani.
Surprizele cercetatorilor au continuat,  dupa ce au descoperit cantitati importante de fibre celulozice in compozitia apei stravechi. Celuloza este continuta de obicei in peretele celulei vegetale si este produsa de organisme unicelulare denumite cianobacterii.

Extrem de important pentru astrobiologii care cauta viata extraterestra, celuloza este produsa doar de organismele vii.
Fibrele celulozice descoperite in apa veche de 250 milioane ani sunt inca active, spre surprinderea cercetatorilor. Aceasta descoperire a aprins imaginatia astrobiologilor, care se asteapta sa gaseasca viata pe Marte. Prin comparatie cu Terra, Planeta Rosie abunda in cristale de sare.

Sursa: Fox News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase