Ultima glaciatiune a venit intr-o zi de toamna
Acum 13 000 de ani, climatul european era foarte asemanator cu cel din zilele noastre, un pic mai rece, dar incadrandu-se totusi in coordonatele climatului temperat continental. Batranul continent era acoperit aproape complet de paduri, si, in ciuda faptului ca ramasite ale calotei glaciare erau inca prezente in Finlanda si Suedia, Europa era deja departe de ideea de Epoca de Gheata.
Clima s-a schimbat brusc si dramatic. Curentul cald al Golfului care aducea temperaturi inalte de la Ecuator pana spre Polul Nord, s-a interrupt brusc, iar temperatura a scazut in medie cu 3-4 grade Celsius, ramanand asa timp de peste un mileniu.
In prezent, cercetatorii sunt siguri ca pot determina cu precizie cand s-a petrecut acest fapt. Examinand sedimentele prezervate pe fundul unui lac din Germania, au stabilit ca ultima perioada de glaciatiune, denumita Youger Dryas, a traversat Europa in mai putin de un an de zile. Aceasta s-a intamplat acum 12 679 de ani, intr-o zi de toamna.
Condusi de profesorul Achim Brauer din cadrul German Research Center for Geosciences din Postdam, cercetatorii cred ca o astfel de schimbare brusca a fost determinata de o miscare dramatica in fluxul curentilor de aer din emisfera nordica. Desfasurarea normala a curentului Gulf Stream a fost perturbata de patrunderea in Atlantica a apelor reci provenite din topirea calotei glaciare europene. Acest fapt a dus la racirea curentilor atmosferici si la modificarea centurii de curenti calzi din Atlanticul de Nord, ducand, prin analogie, la instalarea unei scurte Epoci de Gheata in Europa.
Sursa: Discovery News