Studiu a avut ca punct de pornire situatia elefantilor africani si a braconajului pentru fildesii acestora, care a luat amploare inca din anul 1989.
Rata mortii elefantilor din Africa este ingrijoratoare, circa 8% dintre ei fiind ucisi anual pentru recoltarea ilegala a fildesilor.
“Aceasta rata este mai mare decat procentul de 7,4 % de elefanti ucisi in timpul anilor ’80, dar trebuie tinut cont ca in anii ’80 aceste procente se refereau la o populatie de elefanti care depasea un milion de exemplare, pe cand in prezent sunt lichidati anual 8% elefanti dintr-un total de doar 470 000, cat mai supravietuiesc in prezent.”, declara Samuel Wasser, profesor de biologie in cadrul Universitatii din Washington.
“Daca tentinta de ucidere a elefantilor se mentine, atunci in anul 2020 nu vor mai exista decat in micile rezervatii particulare, unde si in prezent reusesc sa suprevietuiasca, doar datorita paznicilor inarmati care-i supravegheaza zi si noapte”, adauga acesta.
Echipa profesorului Wasser a dezvoltat o metoda de studiul a ADN –ului extras din fildesii confiscati de autoritai, prin intermediul careia reusesc sa determine din ce zone ale Africii provin elefantii impuscati pentru fildes.
Spre exemplu, 6,5 tone de fildesi confiscate in Singapore in 2002 proveneau din Malawi, conform actelor de transport, dar testele ADN au demonstrat ca fildesul provenea de la elefanti ucisi ilegal in Zambia. De asemenea, in anul 2006, un transport de 3,9 tone de fildes din Gabon a fost retinut in Hong Kong. Aceleasi teste au aratat ca fildesii apartineau unor elefanti braconati in Camerun.
Sursa: Science Daily