Initial, cercetatorii americani au folosit planta de tutun pentru a elabora componentele-cheie ale unui vaccin experimental impotriva cancerului.
Tutunul a fost supus unor testari preliminare si de catre specialistii britanici.
Acestia au reusit sa foloseasca substantele active din tutun drept sursa de anticorpi specifici pentru celulele care provoaca limfoamele foliculare de tip B, un gen de limfom non-Hodgkin. Ideea nu este noua, in trecut au mai fost incercari de a introduce cu succes acesti anticorpi in interiorul celulelor animale. Pana in prezent, acest vaccin experimental a fost tratat pe o serie de pacienti si s-au studiat efectele secundare ale acestuia.
“Este vorba de o tehnologie noua si interesanta, este intr-adevar ironic ca am ajuns sa facem tratamente anti-cancer din tutun, dar se pare ca acesta planta are inca multe mistere de dezlegat”, afirma Dr. Ronald Levy, conducatorul acestor cercetari.
Tehnologia implicata este relativ simpla, odata ce au fost izolate in laborator celulele cancerigene ale unui pacient, gena responsabila pentru producerea antibioticului va fi extrasa si adaugata plantei de tutun. Dupa doar cateva zile antibioticul poate fi extras chiar din frunzele de tutun.
Sursa: BBC News