Home » D:News » In trecut, a existat tundra in Antarctica

In trecut, a existat tundra in Antarctica

In trecut, a existat tundra in Antarctica
Publicat: 23.07.2008
Descoperirea unor noi fosile de ostracode (ordin de crustacee inferioare mici, cu corpul nesegmentat, adapostit intr-o cochilie bivalva), unice pana in prezent pe continentul antarctic, aduce noi dovezi in sprijinul teoriei conform careia aceasta regiune era mult mai calda in trecut.

Descoperirea, efectuata de catre o echipa internationala de cercetatori in zona Vaile Uscate, din regiunea estica a Antarcticii, au o vechime de 14 milioane de ani, insa sunt foarte bine conservate.
“Acest gen de fosile se intalnesc destul de rar, insa este prima de acest fel intalnita intr-o zona polara”, declara dr. Mark Williams, din cadrul Departamentului de Geologie al  Universitatii Leicester.
“Dincolo de importanta faptului ca aceste fosile sunt bine conservate, prezenta unui lac la aceasta latitudine de 77 de grade sud, este o descoperire importanta. In prezent, temperatura medie pe continentul antarctic este de – 25 de grade, ceea ce insemana ca este imposibil ca un lac sa sustina o astfel de fauna, care sa includa ostracode.”

“Fosilele sunt martorele unei clime mai calde, care permitea dezvoltarea unei astfel de faune, insa careia i-a urmat o racire substantiala si intensa. Informatia este pretioasa astazi, pentru ca ne ajuta sa intelegem mai bine dezvoltarea calotei glaciare, un factor cheie in intelegerea efectelor incalzirii globale.”
“Prezenta ostracodelor si posibil a altor colonii de animale intr-un lac aflat la o latitudine inalta, indica o schimbare dramatica a climei, de la conditiile de tundra din urma cu 14 milioane de ani, pana la conditiile de frig extrem care exista astazi.”, explica dr. Williams.

Sursa: Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase