Norii de nisip si praf de origine africana poarta cu sine particule contaminate, precum metale, pesticide si microorganisme. Fenomenul prezina un pericol maxim atat pentru recifii de corali, cat si pentru fauna marina, oricum afectata de fenomenul incalzirii apelor.
“Incercam in prezent sa aflam ce determina aceste mase de nisp african sa se concentreze in aceste locuri si sa polueze zona Caraibelor”, declara Virginia Garrison, ecolog in cadrul U.S. Geological Survey din St. Petersburg, Florida.
Calitatea aerului din aceasta zona ofera numeroase surprize cercetatorilor. Studiul mostrelor de aer prezervat din atmosfera Marii Caraibelor a adus in evidenta cercetatorilor faptul ca in timpul poluarii cu nisip african concentratia de bacterii, fungi si impuritati minerale din masele de aer creste de peste trei ori.
Testele referitoare la calitatea aerului din Insulele Virgine si Trinidat Tobago au adus in atentia cercetatorilor situatia grava in care aerul era poluat cu urme de DDE, un derivat periculos al mult mai cunoscutului DTT, care este inca folosit ca insecticid in multe tari africane.
Urmele de pesticide sunt un adevarat pericol pentru recifii de corali pentru ca aceste substante mortale pot interfera usor cu functiile de reproducere, fertilizare si imunitatea naturala a micilor organisme care traiesc in jurul coralilor.
In prezent, au fost determinate nu mai putin de sase tipuri de pesticide periculoase provenite din tarile africane, care ameninta vietatile marine din Caraibe.
Sursa: National Geographic