De unde vin meteoritii?
Pana in prezent, astronomii au intampinat dificultati in stabilirea sursei meteoritilor, din cauza procesului variatiilor geologice care au loc dupa ce acestia se desprind de asteroidul- mama.
In urma analizelor, se pare ca meteoritii observati au un spectru asemanator cu cel al materiei gasita pe Pamant, similara cu cea solara.
O mare parte dintre meteoritii intalniti pe Pamant provin din centura principala, localizata intre Marte si Jupiter. Acestia se desprind de corpul principal in urma unei coliziuni, dupa care sunt angajati intr-o noua orbita, iar in final, cad pe Pamant.
Meteoritii sunt o unealta perfecta de cunoastere a sistemului nostru solar, datorita compozitiei, “martor” al procesului geologic din vremea in care acestia inca faceau parte din asteroidul-mama.
Una dintre cele mai dificile probleme pe care le-au intampinat specialistii in studierea meteoritiilor este identificarea sursei acestora, deoarece nu se stie cu exactitate daca toti provin din centura principala. Timp de mai multi ani, astronomii au esuat in incercarea de a identifica asteroidul de provenienta a multor meteoriti. Insa in urma analizei comparative a spectrului dintre materii, cercetatorii au resuit sa identifice, in 2006, familii noi de asteroizi, cu varste cuprinse intre 50 000 si 60 000 de ani.
Sursa: Science Daily