Exeplul cel mai recent si mai dramatic vine din recensamantul efectualt de WWF in rezervatia Suklaphanta din Nepal. Daca in anul 2005, intre 20-50 de tigri traiau intre granitele rezervatiei, anul acesta recensamantul a scos la ivela ca numarul de tigri din aceeasi rezervatie este undeva intre 6-14 tigri.
Autoritatile nepaleze au identificat braconajul ca fiind singura cauza care a dus la diminuarea atat de drastica a numarului de tigri din intreaga tara, nu doar din Suklaphanta.
Echipamentul video instalat in rezervatie pentru a monitoriza tigrii a surprins, de asemenea, grupuri de braconieri care se aflau la vanatoare de tigri. Principalele vinovate sunt retelele de infractori chinezi grupati in “Mafia Tigrilor”, care coordoneaza si cere ca un numar cat mai mare de tigri sa fie ucisi de braconierii locali.
Autoritatile declara ca este foarte greu sa caute evidente ale activitatii braconierilor deoarece acestia folosesc intregul corp al tigrilor, blana acestuia, scheletul, muschii si organele interne fiind folosite integral in medicina traditionala chineza. De altfel, cei mai multi dintre chinezi sunt convinsi, chiar si in zilele noastre, ca supa din carne de tigru sau consumul oaselor acestuia sunt un afrodisiac extrem de puternic, cu efecte mai pronuntate chiar decat ale cornului de rinocer.
Populatia mondiala de tigri a scazut, astfel, cu peste 95% in ultimii 100 de ani. Trei subspecii de tigru au disparut complet in timp ce a patra nu a mai fost vazuta in salbaticie de zeci de ani.In prezent mai traiesc doar 2000 de tigri bengalezi.
Sursa CBC