In ultimii 300 de ani, muzicieni si oameni de stiinta din toata lumea au emis teorii asupra sunetelor diferite scoase de viorile iesite din mana unor mari maestri italeni, cum ar fi Antonio Stradivari sau Giusepppe Guarneri de Gesu.
In prezent, un doctor olandez si un producator de viori din Arkansas cred ca au descoperit misterul, dupa ce au comparat 5 viori clasice cu 8 viori moderne, cu ajutorul unui tomograf, utilizat pana acum doar in medicina umana.
La o analiza atenta, acestia nu au descoperit o diferenta majora intre densitatea mediana, insa s-a remarcat o diferenta intre variatiile particulelor de lemn.
De vreme ce diferitele densitati ale lemnului afecteaza vibratiile si prin urmare, calitatea sunetului, aceasta descoperire ar putea explica superioritatea viorilor mai vechi.
“Schimbarea climatului ar putea fi o explicatie posibila, insa si tratamentul la care este supus lemnul poate fi o alta explicatie. O solutie simpla ar fi utilizarea lemnului mai vechi de 300 de ani, pentru fabricarea viorilor”, este de parere Dr. Berend Stoel din cadrul Lendel University Medical Center.
Sursa: Reuters