Incalzirea globala afecteaza cafeaua din Costa Rica

01 07. 2008, 13:31

Emisiile de gaze produse de activitatea umana sunt responsabile de efectul de sera, din cauza caruia temperatura de pe intreaga suprafata a pamantului a crescut constant. Aceasta tendinta de incalzire i-a facut pe expertii O.N.U. sa afirme ca in urmatorii 100 de ani agricultorii vor fi nevoiti sa caute terenuri agricole pe inaltimile muntilor.

In Costa Rica, temperaturile ridicate vor transforma pantele muntilor, altadata inconjurate de curenti reci de aer, in terenuri propice pentru cultivarea cafelei.
“In prezent, cultivam cafea la altitudinea de 2 000 de metri, unde nu am mai cultivat pana in prezent. Pentru ca tatal meu a fost la randu-i cultivator de cafea, aceasta situatie i se pare incredibila. Este cea mai mare dovada pe care o avem aici in Costa Rica, referitoare la incalzirea globala”, declara Daniel Urena, agronom in cadrul Coopetoda Coffee Cooperative.
Conform lui Urena, plantatiile de cafea nu au urcat niciodata, pana in prezent, la altitudini mai mari de 1 800 metri.

Sursa: Reuters