Cameleonii au cea mai scurta viata dintre vertebrate
Noua specie, botezata Furcifer labordi, a fost descoperita in Madagascar, in padurile din sud-vestul insulei. Cercetatorii au fost socati sa afle ca pe durata sezonului secetos, ouale descoperite reprezinta intreaga populatie a acestor cameleoni. Cu o durata de viata identica cu a unei plante, un exemplar de Furcifer labordi incubeaza timp de 9 luni, pentru ca, odata iesit la lumina, acesta sa nu supravietuiasca mai mult de 3-5 luni. In tot acest timp, cameleonul este preocupat de propagarea speciei si de asigurarea unui surplus de hrana.
Furcifer labordi atinge maturitatea sexuala la doua luni dupa ce a iesit din ou. Pana la aceasta varsta, reprezentatii acestei specii dau dovada de o voracitate iesita din comun, hranindu-se cu orice artropode ce le ies in cale, anunta specialistii. Studiile au aratat ca in numai cinci minute, un exemplar poate captura si consuma hrana care, in mod normal, la alte specii de cameleoni, ar fi suficienta pentru cateva zile.
Odata atinsa maturitatea sexuala, cameleonii din specia Furcifer labordi devin extrem de agresivi, oamenii de stiinta observand pe langa tarditionalele lupte dintre mascului, chiar si lupte intre acestia si femelele mai putin dornice sa se imperecheze. La o luna, maxim doua, dupa aceste ritualuri frenetice de imperechere, cameleonii incep sa se miste mult mai lent, isi pierd o mare parte din masa corporala, iar multi cad, pur si simplul, de pe crengile copacilor, incheind o viata nu mai lunga de 5 luni.
Sursa:Discovery