Astronomii si-au indreptat atentia spre anumite clase de galaxii care au in componenta lor un numar crescut de gauri negre care absorb gazele si praful cosmic. Pana in prezent, cercetatorii nu stiau cu exactitate ce consuma aceste gigantice gauri negre. Noi observatii radio aduc o noua explicatie referitoare la functionarea acestor devoratori stelari.
Galaxiile Seyfert sunt un tip de galaxii cunoscute si sub termenul de Activ Galactic Nuclei, despre care se stie ca adapostesc in centrul lor gauri negre de dimensiuni extreme. Seyfert sunt versiuni oarecum imblanzite ale Quasarilor si Blazarilor.
Savantii sugereaza ca interactiunile de data recenta cu galaxiile vecine pot actiona gazele si praful cosmic din galaxiile Seyfert si acestea ajung sa fie absorbite de gaurile negre.
Cu ajutorul unui telescop de ultima generatie din clasa Very Large Array Telescope, astronomii din cadrul Institutului de Astronomie si Astrofizica al Academiei Sinica din Taiwan, au reusit sa fotografieze aceste fenomene cu ajutorul luminii actionate radio.
“Comparatia arata in mod evident legatura dintre intalnirile galactice si intensificarea activitatii gaurilor negre din centrul acestora.”, declara dr. Ya-Wen Tang, seful echipei de astronomi care a facut acesta descoperire.
Telescopul VLA este capabil sa studieze hidrogenul din galaxii, prin observarea directa a undelor radio emise de atomii de hidrogen. Gazul hidrogen din componenta unei galaxii Seyfert emite semnale clare in momentul in care este afectat de coliziunea cu alte galaxii.
Sursa: MSNBC