In prezent, exista un consens stiintific international in privinta acceptarii si recunoasterii incalzirii globale si ale efectelor dezastruoase ale acesteia. Tinand cont ca omenirea s-a mai confruntat in trecutul sau indepartat cu diverse episoade ale incalzirii globale, ingrijorarea comunitatii internationale este legata de situatia, si in egala masura, de viitorul resurselor de apa ale omenirii.
Dependenta de apa curenta este cea mai mare problema a oricarei comunitati umane de pe glob. Nevoia de apa s-a triplat in ultimii 50 de ani, in timp ce sursele naturale scad in Statele Unite, China si India, tarile cu cel mai mare consum de apa curenta.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta afirma ca nu sunt motive serioase de alarmare. Apa de pe Terra nu s-a pierdut, ci ar fi in continuare inclusa in circuitul din natura. Se pare chiar ca ar fi mai multa apa in stare gazoasa pe glob, ca urmare a incalzirii globale si topirii calotelor polare.
Problema este ca apa dulce este tot mai greu de gasit. Marea rezerva a planetei este formata din apa sarata a marilor si oceanelor. Costurile desalinizarii apei marine in scopul transformarii aceteia in apa potabila sunt suportabile. Problema cea mare este ridicata de desalinizarea unor cantitati foarte mari necesare agriculturii si cresterii animalelor. Pe langa acestea, trebuie luate in calcul si problemele ridicate de transportul acesteia. Specialistii sunt de parere ca lipsa apei, si nu incalzirea globala, va fi marea incercare a omenirii in viitorul apropiat.
Sursa: Live Science