Chiar daca aborigenii populau Australia in urma cu cel putin 45.000 de ani, ceea ce ii face pe acestia cea mai veche civilizatie de pe Terra, dovezi scrise ale vietii si obiceiurilor lor nu exista decat odata cu venirea primilor colonisti europeni. Multi cercetatori au considerat, de-a lungul timpului, ca modul de viata al nativilor australieni nu s-a modificat foarte mult in indelungata lor existenta.
Daca paleoantropologul si arheologul australian Iain Davidson declara in urma cu aproape 100 de ani ca aborigenii au ramas nechimbati intr-un mediu schimbator, descoperirile din ultimii ani dovedesc ca teoria sa a fost una incorecta.
„Primii australieni au ajuns aici in urma cu circa 50.000 de ani, in grupuri, vorbind doar cateva limbaje. Astazi, insa, exista peste 1000 de dialecte, ceea ce inseamna ca au avut loc schimbari majore in viata acelor oameni. Viata aborigenilor nu era doar una elaborata, ci era diversificata in functie de regiunile in care locuiau diversele triburi, si de conditiile in care acestea supravietuiau”, declara arheologul Peter Hiscock.
Conform acestuia, transformarile nu au evoluat de la simplu la complex, ci au fost intotdeauna unele dinamice ca un raspuns la nevoia de adaptare a oamenilor la schimbarile climatice si la zonele aride din Australia.
„Chiar daca nu exista izvoare scrise, exista mii de artefacte constand in cladiri, obiecte, arta primitiva, fosile umane, cu ajutorul carora putem sa sustinem evolutia dinamica si constanta a aborigenilor de-a lungul timpului”, anunta acelasi Hiscock. Cele mai durabile obiecte preistorice, care au supravietuit climatului arid din Australia sunt uneltele si armele de piatra, precum si picturile rupestre ale stramosilor australieni, cu ajutorul carora putem reconstitui viata oamenilor de acum cel putin 30.000 de ani, concluzioneaza arheologul australian.
Sursa: ABC News