Conform raportului NSIDC, zona acoperita de gheata a Polului Nord a fost mai intinsa decat la inceputul anului 2007. Cu toate acestea, datorita schimbarilor climatice si a subtierii stratului de zapada, aceasta suprafata se va topi mult mai repede comparativ cu anii precedenti.
„Chiar daca stratul de gheata s-a extins pe timpul iernii, ne aflam totusi cu mult peste cota critica a topirii acestuia. Daca anul acesta vom avea o vara normala din punct de vedere al incalzirii, gheata va disparea. Estimat ca in acest ritm, Polul Nord va fi complet lipsit de gheata in circa 5 ani, maxim 10”, declara Julienne Stroeve, specialist NSIDC.
In urma cu mai putin de un deceniu, oamenii de stiinta prevedeau o topirea completa a gheturilor arctice undeva in jurul anului 2080. Simularile computerizate aratau insa o disparitie a acestora in anii 2030. A urmat insa vara extrem de calduroasa a anului 2007, vara in care din cele 7,8 milioane de kilometri patrati de gheata existenti in 1980 s-au redus la numai 4,2 milioane de kilometri patrati. In acest ritm, specialistii estimeaza o disparitie a gheturile, cel tarziu in anul 2013.
Cu toate aceste, tarile din zona arctica par mai degraba interesate de aspectul pozitiv al acestei topiri alarmante pentru oamenii de stiinta. Daca Rusia si Canada incearca sa isi impuna suprematia asupra viitoarei zone navigabile, Statele Unite ale Americii, prin persoana presedintelui George Bush, urgenteaza extractiile petroliere marine din aceasta regiune.
Cercetatorii sunt insa alarmati de efectele pe care le poate avea topirea completa a gheturilor arctice. „Odata cu topirea zapezilor, energia solara nu va mai fi reflectata, ci va fi absorbita de apele oceanelor, ceea ce va duce la o incalzire si mai mare a atmosferei. Ganditi-va ca numai topirea gheturilor din Groenlanda, care deja a atins cota critica, poate ridica nivelul marilor si oceanelor cu aproape 7 metri”, declara aceeasi Julienne Stroeve.
Sursa:BBC