Insa un nou studiu publicat in data de 15 iunie a anului curent, in revista Nature, sugereaza ca de vina pentru extinctiile in masa periodice, care au avut loc in ultimii 500 de milioane de ani, sunt oceanele, si in mod particular, refluxurile si cresterea nivelului marilor in cursul timpului.
“Expansiunea si contractia acestor medii au avut efecte profunde asupra vietii de pe Pamant.”, spune Shanan Peters, autorul studiului si profesor de geologie si geofizica la Universitatea Wisconsin-Madison. La baza acestor fluctuatii se afla miscarile placilor tectonice si schimbarile climatice.
Potrivit lui Peters, modificarile nivelului oceanelor, corelate cu cele ale marilor, au avut o influenta importanta in ceea ce priveste extinctiile, in cadrul carora animale si plante au disparut, determinand in acelasi timp si o variatie a vietii din oceane.
De la aparitia vietii pe Pamant, in urma cu mai bine de 3.5 miliarde de ani, se pare ca au avut loc aproximativ 23 de extinctii in masa, multe dintre ele implicand forme simple de viata, cum ar fi microorganismele cu o singura celula.
In ultimii 540 milioane de ani, au avut loc 5 extinctii despre care exista destule informatii. Se aproximeaza ca in cadrul acestor evenimente s-au pierdut intre 75 si 95% din fauna si flora marina.
Cercetatorii nu au destule dovezi pentru a explica toate extincttile in masa petrecute de-a lungul timpului. In ceea ce priveste disparitia dinozaurilor, indicile sugereaza faptul ca un asteroid urias a pus capat suprematiei acestora pe Pamant.
Noua teorie a profesorului Peters lamureste o parte din aceste evenimente, stabilind o legatura clara intre perioada extinctiilor in masa si schimbarea nivelului marilor, care a influentat structura sedimentelor marine.
Sursa: Science Daily