Se pare insa ca noua pereche de castori nu acorda o importanta atat de mare digului creat de oameni pentru nevoile lor, aflandu-se in perioada de imperechere, care
s-a suprapus cu momentul eliberarii lor.
Prima pereche de castori reintrodusa in Anglia a fost adusa in decursul acestui an din Europa continentala.
Echipa de zoologi de la Escot State din Devon, a creat o mini-rezervatie cu padure si un curs de apa curgatoare, care sa le asigure noilor locatari conditii cat mai asemanatoare cu cele din natura.
In ultimii ani, 15 castori au fost reintrodusi in Anglia, dar toti au fost eliberati in preajma unor lacuri si nu si-au construit baraje. Aceasta este prima pereche eliberata de-a lungul unui rau, unde au toate conditiile sa-si creeze barajele atat de caracteristice acestei specii de rozatoare.
“Sunt niste creaturi deosebite, inteligente si foarte muncitoare, tragem concluzia ca in scurt timp vor avea pui”, declara John Michael Kennedy, responsabilul cu reintrducerea castorilor in Anglia.
Barajele castorilor sunt create de acestia cu scopul protectiei fata de pradatori si ca un mod usor de acces spre sursele de hrana pe timp de iarna.
Cronicarul medieval Giraldus Cambrensis a lasat ultimele marturii cu privire la situatia castorilor din regatul Angliei in anul 1188. El a scris ca inca de la acea data mai ramasesera dor doi castori in Insulele Britanice, unul in Tara Galilor si celalalt in Scotia.
Sursa: Daily Mail