Extinderea oraselor, poluarea, defrisarile masive si schimbarile climatice se afla la baza acestor tranformari cu efecte catastrofale asupra mediului inconjurator. Aceste concluzii impreuna cu peste 400 de fotografii ale continentului african au fost expuse la o intalnire de urgenta a ministrilor mediului din mai multe tari africane, care a avut loc recent la Johannesburg.
„Africa pierde anual 4 milioane de hectare de padure, intr-o rata a defrisarilor mai mult decat dubla fata de restul lumii. Pentru a avea o idee mai clara asupra acestui aspect, ganditi-va ca Elvetia are o suprafata de 4 milioane de hectare”, declara un purtator de cuvant al ONU.
In acelasi timp, Lacul Ciad si-a redus dimensiunile cu peste 90% din 1987 si pana in prezent, ducand la disparitia aproape totala a unui intreg ecosistem. Si asta in timp ce ghetarii de pe Kilimadjaro si Rwenzori, s-au topit aproape in totalitate. Ca un singur exemplu, ghetarul de pe Rwenzori si-a redus suprafata cu aproape 6 kilometri numai in ultimii ani.
Aproape 200 de guverne din intreaga lume si-au aratat intentiile de a sprijini programele ONU prin care efectele incalzirii globala sa fie atenuate incepand cu anul 2009.
Studiul a aratat insa si o parte pozitiva a lucrurilor. Desi putine, initiativele unor tari ca Tunisia sau Mauritania de a impaduri zone intinse, sunt evidente. „Se poate observa din fotografiile prezentate cum spatii intinse din aceste tari prezinta mult mai multi copaci decat in urma cu 30 de ani. Acest lucru a prevenit si eventualele inundatii sau alunecari de teren cu care tarile africane s-au confruntat frecvent”, concluzioneaza purtatorul de cuvant al ONU.
Sursa: DailyMail