Cercetatorii Tadeusz Kawecki si Joep Burger din cadrul Universitatii din Lausanne au declarat ca au descoperit o “corelatie negativa intre imbunatatirea capacitatii mentale a mustelor si longevitatea lor”.
O parte a mustelor supuse experimentului au fost lasate sa traiasca in mod natural intr-o incapere, in timp ce celelalte muste au fost supuse testelor pavloviene in care au ajuns sa asocieze mirosul si gustul cu diverse tipuri de alimente.
Dupa 30-40 de generatii, cercetatorii au reprodus muste care aveau memoria imbunatatita si actionau in instanta, rata cautarii si descoperirii de hrana fiind net superioara mustelor care se dezvoltasera din generatiile asupra carora nu s-a intervenit.
Surpriza a constat in faptul ca mustele super-inteligente nu traiau mai mult de 50-60 de zile, comparativ cu celelalte care atingeu varste de 80-85 de zile.
“Cu alte cuvinte, cu cat mustele devin mai inteligente cu cat traiesc mai putin”, declara dr. Burger.
Cercetatorii sunt de parere ca o crestere in activitatea neuronala a mustelor slabeste sistemele de suport ale vietii acestor insecte, ducand in final la epuizarea organismului.
Sursa: Discovery