Tribunalele din Uniunea Europeana se arata in ultima vreme nemiloase cu hotii de artefacte. Din momentul in care ele sunt deshumate clandestin, piesele arheologice isi pierd orice valoare stiintifica. Este imposibil ca obiectul sa fie datat ulterior, sa se stabileasca locul sau de provenienta sau sa fie amplasat intr-un context. “Cautarea obiectelor cu un detector de metale esate un act de delicventa, cu atat mai mult cu cat este interzis”, declara Patrick Chopelain, arheolog la Institutul de Cercetari Arheologice din Dijon.
Desi pedepsele sunt foarte mari, tentatia materiala invinge. In 2004, o statueta de bronz, descoperita la Tournus, a fost vanduta Muzeului de antichitati nationale din Saint-Germain-en-Laye contra sumei de 150 000 euro. Muzeografii prefera cateodata sa achizitioneze aceste piese, pentru a le proteja de pericolul instrainarii lor.
Multi cautatori de suvenire, printre care si arheologi amatori, ignora faptul ca aparatele de detectare sunt interzise. In prezent, un numar destul de mare de magazine din Franta, vand sub acoperire aparate din ce in ce mai sofisticate, capabile sa detecteze metale pana la 80 centimetri sub pamant. Nici accesoriile nu sunt uitate: tinuta de camuflaj, cizme de cauciuc sau instrumente care asigura lumina pe timpul noptii, fara a atrage insa atentia. Comertul artefactelor pe piata neagra s-a cvadruplat in ultimii 10 ani. Aproximativ 60 de vanzatori si-au creat si site-uri pe internet, facand ca acestea sa circule la nivel international, iar obiectele mai greu de depistat.
Sursa: Le Figaro