Desi aceasta variatie ar parea neglijabila, ea insumeaza de doua ori recordul variatiei inregistrat in secolul trecut. Aceasta crestere a nivelului marii este o consecinta a incalzirii globale. Cand temperatura apelor creste, marea se extinde, prin urmare, volumul acesteia creste. Acest fenomen este in prezent bine cunoscut oamenilor de stiinta, dar se pare ca mai sunt si alte fenomene, mai putin cunoscute, cum ar fi ciclul tidal, care contribuie la cresterea volumului marilor.
O echipa de cercetatori a comparat o serie de imagini culese prin satelit, in ultimii 20 de ani, la intervale regulate, pentru a masura contributia unui ciclu tidal complet, la variatiile globale ale nivelului apelor. In prima faza a studiului, cercetatorii s-au axat pe 350 de kilometri de coasta a Guyanei Franceze. Aceasta este o regiune virgina, neafectata de activitatea umana, unde chiar si cea mai mica schimbare nu ar trece neobservata.
Studiul a folosit peste 60 de imagini, luate cu ajutorul satelitilor Spot, Landsat, ASAR si JERS, pentru a urmari schimbarile si evolutiile din aceasta zona pe o perioada de 20 de ani, din 1986 pana in 2006, cu alte cuvinte, un ciclu tidal complet. In aceeasi perioada, in paralel, alti sateliti altimetrici, au masurat schimbarile nivelului marilor. Comparand informatiile primite de la cele doua tipuri de sateliti, cercetatorii au putut masura contributia fenomenului la procesul caracteristicilor fizice ale coastei.
Rezultatele arata ca in procent de 75%, cresterea nivelului marilor in zonele de coasta, in primii zece ani, este cauzata de ciclul tidal. In acelasi context, este de anticipat ca intre 2006 si 2015, cresterea direct legata de ciclul tidal, nu va depasi cativa centimetri.
Sursa: Science Daily