Cercetatorii au declarat pana in prezent ca una dintre cele doua maimute modificate genetic, pentru a poseda gena defecta care cauzeaza maladia neuronala Huntington, deja prezinta semnele bolii la varsta de 10 luni.
Maladia Huntington este incurabila si ereditara. Acesta afectiune este provocata de o singura gena anormala si duce in instanta la distrugerea celulelor nervoase din creier. Persoanele care se nasc cu acesta gena anormala prezinta simptomele bolii abia cand ajung in cea de-a doua jumatate a vietii.
Scopul acestei infestari controversate a unor animale este acela de a observa daca organismul unei maimute, care este foarte asemanator cu cel uman, va gasi in timp o solutie de a inhiba gena declansatoare a maladiei.
Dr. Stuart Zola intentioneaza ca pe viitor sa modifice genetic alte maimute in scopul studierii pe aceste primate cobai, efectele maladiilor Alzheimer si Parkinson.
Din cei cinci pui de maimuta Rhesus folositi la acest experiment, doi au murit dupa o zi, inca unul a murit dupa o luna, iar doi au atins deja varsta de 10 luni.
Organizatiile de protectie a animalelor din Statele Unite sunt contra acestor experimente, invinovatindu-i pe cercetatori de cruzime gratuita si invoca faptul ca experimental nu are rezultatele scontate. Unele dintre aceste organizatii au actionat in instanta institutul respectiv.
Sursa: ABC Science