Un raport al Institutului International al Apei din Stockholm dezvaluie faptul ca un procent mai mare de 50% din caloriile produse la nivel global nu ajung pe masa, ci la gunoi.
Avand in vedere ca pentru productia de hrana se utilizeaza aproximativ 7100 de kilometric cubici de apa pe an, din care un procent de 40% provine din irigatii, nu din apa de ploaie, pierderile de apa sunt destul de mari.
In Statele Unite, se arunca anual aproximativ 30% din cantitatea de hrana produsa, care se ridica la o suma de 48.8 miliarde de dolari. In prezent, cercetatorii incearca sa implementeze un sistem care sa reduca pierderile si deseurile cu 50% pana in anul 2025.
“Intre 1.2 si 1.4 miliarde de oameni traiesc in zone unde rezervele de apa sunt limitate. Prin urmare, daca oamenii au nevoie de ea, fie vor trebui sa o ia din alta parte, fie vor trebui sa eficientizeze consumul acesteia.”, spune Jan Lundqvist, unul din autorii raportului.
Agricultura este cel mai mare consumator de apa, peste 70% din rezerva este folosita in in statul California, iar in alte zone acest proces este in crestere.
“Cand vorbim despre cum putem reduce consumul de apa, primul domeniu spre care ar trebui sa ne indreptam atentia este agricultura”, spune Meena Palaniappan, specialist in apa la Institutul Pacific din Oakland.
Problema eficientizarii agriculturii nu este legata numai de reducerea consumului de apa, ci si de impactul pe care il are asupra conservarii mediului.
In zone precum Africa sau o parte a Asiei, pierderile inutile pot fi reduse prin implementarea unor noi tehnologii care vor eficientiza consumul. In Vest insa, una dintre solutiile propuse de specialisti a fost reducerea cantitatii de deseuri menajere.
Daca s-ar consumam mai putina hrana, s-ar salva mai multa apa, iar numarul persoanelor obeze ar scadea. Potrivit aceluiasi raport, exista cu 50% mai multe persoane obeze decat subnutrite.
Sursa: Discovery