In ultimul secol, temperatura medie a inregistrat o crestere de un grad. Acest lucru a generat schimbari importante in structura faunei si florei si implicit, a peisajelor. In anumite privinte, aceasta perioda pe care planeta noastra o traverseaza este similara cu cea care a avut loc dupa ultima epoca de gheata.
Peisajul montan devine mai verde, iar multe plante care populeaza aceasta zona au produs mai multe flori si mai multe seminte in ultimii ani.
Alte specii, care inainte desemnau granita intre zonele impadurite ale muntelui si cele golase, isi fac curaj acum, inaintand catre culmi.
Schimbari cu adevarat spectaculoase au loc in decorul montan. Unele plante sunt inlocuite cu iarba sau arbusti, alte soiuri apar in zonele mai inalte ale muntilor, specii de copaci carora le place caldura, cum ar fi stejarul, ulmul sau artarul decoreaza inltimile muntilor, odata racoroase. Modificarile florei atrag dupa ele si schimbarile faunei. Noi specii de fluturi au fost observati populand zone inaccesibile inainte, din cauza conditiilor climatice. Tendinta este in continuare de incalzire, prin urmare transformarea peisajului montan este in plina desfasurare.
Sursa: Science Daily