Fenomenul, pe care noi il cunoastem azi sub numele de El Nino, i-a usurat calatoria de-a lungul oceanului Pacific, dar in final l-a tarat la o distanta de mii de kilometri de destinatia sa finala.
Magellan a plecat din Spania in 1519 cu speranta de a ajunge in insulele Molukas,cunoscute si sub numele de Insulele Mirodeniilor. Doi ani mai tarziu, exploratorul a debarcat in insulele Guam, la aproximativ 2 500 de kilometri nord, fata de destinatia sa.
Pentru a afla cum a putut Magellan sa isi rateze tinta atat de mult, arheologii au folosit computerul pentru a determina daca conditiile oceanografice si atmosferice ale vremii au jucat un rol in drumul lin pe care Magellan l-a avut in timpul navigarii pe langa capul Horn si decizia sa de a naviga la nord de insulele Molukas, despre care acesta stia ca sunt de-a lungul Ecuatorului.
Concluziile studiului sustin ca au fost conditiile meteo neobisnuite, asociate astazi cu fenomenul El Nino, cele care i-au permis lui Magellan sa navigheze catre nord si l-au fortat sa continue in aceaiasi directie pentru a evita infometarea. Astfel, Magellan a fost primul navigator care a incheiat o calatorie in jurul lumii, fiind inregistrata totodata si prima aparitie cunoscuta a fenomenului El Nino.
Sursa: Science Daily